نقرس نوعی بیماری التهابی مفاصل است. افراد مبتلا به نقرس حملات ناگهانی، درد شدید، تورم و التهاب مفاصل را تجربه می کنند. در حالی که داروها عوامل کلیدی در بهبود و درمان بیماری نقرس هستند، رژیم غذایی نیز می تواند نقش مهمی ایفا کند. پیروی از توصیه های غذایی می تواند به کاهش سطح اسید اوریک در خون کمک کند.
البته پیروی از یک رژیم غذایی برای نقرس یک نوع درمان نیست فقط ممکن است خطر حملات مکرر نقرس را کاهش دهد و پیشرفت آسیب مفاصل را کُند کند. ما در این مقاله از سایت سلامتی من قصد داریم شما را با بهترین رژیم غذایی برای نقرس، غذاهای مضر برای نقرس و لیست غذاهای مناسب نقرس آشنا کنیم.
نقرس چیست؟
نقرس نوعی آرتروز است که با درد، تورم و التهاب ناگهانی مفاصل همراه است. اغلب موارد نقرس انگشت شست پا را درگیر می کند، اما این بیماری می تواند انگشتان دیگر پا، زانو یا پاشنه پا را نیز تحت تاثیر قرار دهد. حتی گاهی ممکن است سایر قسمت های بدن نیز تحت تأثیر قرار گیرند.
علائم نقرس زمانی رخ می دهد که اسید اوریک بیش از حد در خون وجود داشته باشد. اسید اوریک یک ماده زائد است که بدن شما به طور طبیعی می سازد و یا هنگام هضم برخی غذاها تولید می شود. هنگامی که سطح اسید اوریک بالا باشد، کریستال های آن می توانند در مفاصل شما جمع شوند که این فرآیند باعث تورم، التهاب و درد شدید می شود.
افرادی نقرس را تجربه می کنند که بدن آنها نمی تواند اسید اوریک اضافی را به خوبی دفع کند و این باعث می شود که اسید اوریک در مفاصل جمع شود. تمرکز ما در این مقاله این است که راهکارهایی را به شما ارائه دهیم که بتوانید سطح اسید اوریک خود را با رژیم غذایی کاهش دهید.
چگونه غذا بر نقرس تأثیر می گذارد؟
اینکه بدانیم برای درمان نقرس چه بخوریم بسیار مهم است زیرا برخی از غذاها ممکن است با بالا بردن سطح اسید اوریک باعث شعله ور شدن آن شوند پس پیروی از یک رژیم غذایی که برخی از گوشت ها، آبجو و شکر را محدود می کند ممکن است به بهبود نقرس کمک کند. در واقع اسید اوریک زمانی تولید می شود که بدن ماده شیمیایی به نام پورین را تجزیه می کند.
پورین به طور طبیعی در بدن شما وجود دارد، اما بسیاری از غذاها نیز سرشار از پورین هستند. هنگامی که شما پورین ها را هضم می کنید، بدن شما اسید اوریک را به عنوان یک ماده زائد تولید می کند.
این موضوع برای افرادی که نقرس ندارند نگران کننده نیست، زیرا آنها به طور طبیعی اسید اوریک اضافی را از بدن خارج می کنند اما افراد مبتلا به نقرس نمی توانند اسید اوریک اضافی را به طور طبیعی دفع کنند.
بنابراین، یک رژیم غذایی که سطح اسید اوریک را افزایش می دهد ممکن است باعث تجمع اسید اوریک در مفاصل شود که این می تواند احتمال حمله نقرس را افزایش دهد.
چگونه با رژیم غذایی نقرس را درمان کنیم؟
یکی از چیزهایی که ممکن است به شما در بهبود نقرس کمک کند، کاهش میزان پورین هایی است که می خورید. به خاطر داشته باشید که اگرچه آنچه می خورید می تواند بر میزان تولید اسید اوریک بدن شما تأثیر بگذارد، اما تأثیرات آن در مقایسه با داروها ناچیز است. در واقع هیچ برنامه غذایی خاصی نمی تواند به طور کامل نقرس را درمان کند، اما یک رژیم غذایی خوب و عادات سالم می توانند به بهبود نقرس کمک کنند.
برای بهبود نقرس باید به یک وزن سالم برسید، عادات غذایی خوب را برای خود تنظیم کنید و به آنها پایبند باشید. غذاها و نوشیدنی های حاوی پورین را محدود کنید. و غذاهایی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید که می توانند به کنترل سطح اسید اوریک کمک کنند.
بهترین رژیم غذایی برای نقرس
غذاها و نوشیدنی هایی که در طول روز می خورید می توانند سطح اسید اوریک شما را افزایش یا کاهش دهند. برخی از غذاها مانند گوشت قرمز و ماهی و برخی از نوشیدنی ها مانند آبجو حاوی مقادیر زیادی پورین هستند که در طی هضم به اسید اوریک تبدیل می شوند. مصرف غذاهای سرشار از قندهای افزوده نیز می تواند باعث شود بدن شما اسید اوریک بیشتری بسازد.
برای کمک به بهبود نقرس، پزشک یا متخصص تغذیه شما ممکن است به شما پیشنهاد کند که به سمت یک الگوی غذایی سالم تر بروید. برای اکثر افراد، یک رژیم غذایی سالم حاوی مقدار زیادی سبزیجات، میوه ها، غلات کامل و حبوبات است.
برای درمان نقرس چه بخوریم؟ به طور خاص، رژیم های غذایی که از سلامت قلب شما حمایت می کنند ممکن است به شما در بهبود نقرس نیز کمک کنند مانند رژیم غذاییdash یا رژیم غذایی مدیترانه ای. این رژیم ها شامل انتخاب سبزیجات، میوهها و غلات کامل به جای غذاهایی است که سرشار از چربی های اشباع شده و کربوهیدرات های تصفیه شده هستند.
مواد غذایی مناسب برای نقرس
برای درمان نقرس چه بخوریم؟ یک رژیم غذایی متعادل و سالم می تواند به دستیابی و حفظ وزن سالم کمک کند. همچنین می تواند انرژی و مواد مغذی کافی برای سلامتی را نیز فراهم کند و خطر حملات نقرس را کاهش دهد. اگر چه رژیم غذایی برای نقرس، برخی از غذاها را حذف می کند، اما هنوز هم غذاهای زیادی وجود دارد که می توان از آنها لذت برد. موادغذایی که حاوی سطوح پایین پورین هستند، یک رژیم غذایی مناسب برای نقرس ایجاد می کنند. در اینجا لیست غذاهای مناسب نقرس را معرفی خواهیم کرد.
غلات کامل
غلات کامل مانند برنج، سیب زمینی، ماکارونی به داشتن یک رژیم غذایی سالم کمک می کنند زیرا حاوی فیبر و مواد مغذی زیادی هستند و فقط حاوی مقادیر کمی پورین هستند، بنابراین بعید است که خطر حملات نقرس را افزایش دهند.
محصولات لبنی
محصولات لبنی کم چرب مانند شیر بدون چربی، ماست کم چرب و پنیر کم چرب ممکن است به جلوگیری از سطوح بالای اسید اوریک در خون کمک کنند. این غذاها منبع خوبی از پروتئین هستند و همچنین پورین کمی دارند، بنابراین اگر سعی دارید مصرف گوشت و ماهی را کاهش دهید، لبنیات می توانند، افزودنی های مفیدی به وعده های غذایی شما باشند. شیر کم چرب، دفع اسید اوریک در ادرار را سریع می کند و همچنین پاسخ التهابی بدن به کریستال های اسید اوریک در مفاصل را کاهش می دهد.
میوه ها
همه میوه ها به طور کلی برای نقرس مفید هستند. گیلاس حتی ممکن است با کاهش سطح اسید اوریک و کاهش التهاب از حملات جلوگیری کند. میوه های سرشار از ویتامین C مانند پرتقال، نارنگی و گیلاس بسیار مفید هستند. سیب، گلابی، آناناس، آووکادو میوه هایی کم پورین هستند و می توان آنها را در حد اعتدال مصرف کرد.
سبزیجات
اگر نقرس دارید، سبزیجات را جزء مهمی از رژیم غذایی خود قرار دهید. سعی کنید روزانه حداقل چهار وعده سبزیجات بخورید. همچنین سبزیجات را به عنوان میان وعده انتخاب کنید. همه سبزیجات خوب هستند، از جمله سیب زمینی، نخود فرنگی، بادمجان و سبزیجات با برگ سبز تیره. سبزیجات زیادی مانند کدو حلوایی، فلفل دلمه ای قرمز، چغندر را نیز در برنامه غذایی خود بگنجانید، اما مصرف سبزیجات با محتوای پورین متوسط مانند مارچوبه، اسفناج، گل کلم و قارچ را تا حد امکان محدود کنید.
حبوبات
از آنجایی که بسیاری از گوشت ها را باید از رژیم غذایی خود کم کنید، می توانید پروتئین خود را از گیاهانی مانند نخود، لوبیا و عدس دریافت کنید. آنها نسبت به اسید اوریک خنثی هستند و حتی ممکن است به دفع حملات نقرس کمک کنند.
آجیل
یک رژیم غذایی مناسب برای نقرس باید هر روز شامل دو قاشق غذاخوری آجیل و دانه باشد. منابع خوب آجیل و دانه های کم پورین عبارتند از گردو، بادام، بذر کتان و بادام هندی.
نوشیدنی ها
شاید شنیده باشید که قهوه اسیدی است، اما نوع اسید موجود در قهوه با اسید اوریک بسیار متفاوت است. در واقع، نوشیدن روزانه قهوه می تواند سطح اسید اوریک شما را به روش های مختلفی کاهش دهد. قهوه تجزیه پورین به اسید اوریک را کند می کند و سرعت دفع را افزایش می دهد.
علاوه بر این نوشیدن آب کافی نیز می تواند برای نقرس مفید باشد. افرادی که پنج تا هشت لیوان آب در روز می نوشند کمتر دچار علائم نقرس می شوند. این منطقی است زیرا کلیه های شما از آب برای دفع اسید اوریک در ادرار استفاده می کنند. آب برای سلامت کلیه ها نیز مفید است. اختلال در عملکرد کلیه یکی از عواملی است که می تواند منجر به نقرس شود.
مواد غذایی مضر برای نقرس
مواد غذایی مضر برای نقرس را می توان به چند دسته اصلی تقسیم کرد:
غذاهای حیوانی با پورین بالا: گوشت بوقلمون، گوشت قرمز، فرآورده های فرعی گوشت مانند جگر، مغز، زبان
غذاهای دریایی: ماهی چرب و کنسرو ماهی، میگو
غذاهای حاوی قندهای افزوده بالا: کیک، کلوچه، آب نبات و موارد مشابه
نوشیدنی های قندی: به خصوص آب میوه ها و نوشابه های شیرین
الکل: آبجو و مشروبات الکلی
پیشگیری از بیماری نقرس
آب کافی بنوشید
نوشیدن آب کافی در طول روز به کاهش خطر تشکیل کریستال ها در مفاصل کمک می کند. درواقع هیدراته نگه داشتن بدن می تواند به جلوگیری از حملات نقرس کمک کند. سعی کنید حداقل 8 لیوان آب در روز بنوشید.
مصرف پورین خود را کاهش دهید
پورین ها ترکیبات طبیعی هستند که در بسیاری از غذاها یافت می شوند. هنگامی که پورین ها، هضم می شوند، اسید اوریک تولید می شود. بنابراین، کاهش غذاهای سرشار از پورین می تواند به جلوگیری از حملات نقرس کمک کند. گوشت قرمز و غذاهای دریایی منابع اصلی پورین هستند.
غذاهای شیرین را محدود کنید
غذاهای شیرین، نوشابه و تنقلات اغلب حاوی فروکتوز هستند. مصرف زیاد فروکتوز می تواند سطح اسید اوریک خون را افزایش دهد. بنابراین سعی کنید این غذاها را نیز محدود کنید.
الکل را محدود کنید
از آبجو و مشروبات الکلی باید دوری کنید و مصرف خود را به طور کلی محدود کنید. بسیاری از انواع الکل حاوی پورین هستند که آبجو بالاترین سطح را دارد. در حین پردازش الکل، بدن شما اسید اوریک بیشتری تولید می کند و مقدار کمتری از آن را در ادرار دفع می کند.
آیا برنج برای نقرس ضرر دارد ؟
آیا برنج برای نقرس ضرر دارد؟ برنج به طور کلی برای افراد مبتلا به نقرس ضرر خاصی ندارد اما نوع و میزان مصرف آن اهمیت دارد. نقرس به دلیل افزایش اسید اوریک خون ایجاد میشود و مواد غذایی ای که پورین بالایی دارند میتوانند این وضعیت را بدتر کنند. برنج معمولاً پورین کمی دارد بنابراین می تواند بخشی از رژیم غذایی برای افراد مبتلا به نقرس باشد. با این حال، باید به نکات زیر توجه کنید:
نوع برنج
برنج سفید میزان فیبر کمتری دارد و تأثیر کمتری بر کاهش اسید اوریک دارد. برنج قهوه ای فیبر بیشتری دارد، اما حاوی مقدار کمی پورین است که در مصرف زیاد ممکن است اثر معکوس داشته باشد.
میزان مصرف
مصرف زیاد کربوهیدراتهای ساده از جمله برنج سفید، ممکن است منجر به افزایش وزن شود که می تواند فشار بر مفاصل را افزایش داده و وضعیت بیماری نقرس را بدتر کند. مقدار متعادل، مثلاً یک یا دو کفگیر برنج در هر وعده معمولاً مناسب است.
ترکیب غذایی
همراه با برنج از غذاهایی استفاده کنید که پورین کمی دارند مانند سبزیجاتی که حاوی پورین کمتری هستند(کاهو، خیار، کدو) و منابع پروتئین گیاهی سالم مانند عدس یا لوبیای کم پورین. و از مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی با برنج خودداری کنید.
همچنین از مصرف غذاهای پرپورین مانند گوشت قرمز، غذاهای دریایی، جگرو… در کنار برنج پرهیز کنید زیرا این ترکیب میتواند سطح اسید اوریک را افزایش دهد.
اگر میپرسید آیا برنج برای نقرس ضرر دارد باید گفت برنج به مقدار متعادل و به خصوص در صورت ترکیب با غذاهای سالم، معمولاً برای افراد مبتلا به نقرس مشکلی ایجاد نمیکند. برنج قهوه ای را با احتیاط مصرف کنید و رژیم غذایی خود را با متخصص تغذیه هماهنگ کنید تا از تعادل مناسب برخوردار باشد.
سخن پایانی
پیروی از رژیم غذایی برای نقرس می تواند به محدود کردن تولید اسید اوریک و افزایش دفع آن کمک کند اما نمی تواند غلظت اسید اوریک خون را به اندازه کافی کاهش دهد. در واقع رژیم غذایی نقرس فقط ممکن است به کاهش تعداد حملات و محدود کردن شدت آنها کمک کند. علاوه بر این پیروی از رژیم غذایی نقرس، همراه با محدود کردن کالری و ورزش منظم، می تواند سلامت کلی شما را با کمک به دستیابی و حفظ وزن سالم بهبود بخشد.
سوالات متداول
برای درمان نقرس چه بخوریم؟
راهی برای درمان نقرس از طریق رژیم غذایی وجود ندارد. شما فقط می توانید با محدود کردن مصرف گوشت قرمز و ماهی و دیگر موادغذایی که حاوی پورین بالایی هستند نقرس را کنترل کنید. علاوه بر این باید میوه ها، سبزیجات و غلات کامل بیشتری بخورید.
بیماران نقرس چه غذاهایی را نباید بخورند؟
غذاهای غنی از پورین مانند گوشت قرمز و فراورده های فرعی گوشت مانند جگر، غذاهای دریایی مانند ماهی و همچنین آبجو باید محدود شوند.
سریعترین راه برای کاهش اسید اوریک چیست؟
بهترین راه برای کمک به کاهش اسید اوریک این است که از مصرف غذاها و نوشیدنی هایی که پورین بالایی دارند مانند گوشت قرمز، گوشت اندام، الکل را تا جایی که می توانید محدود کنید.
انار برای نقرس خوب است یا نه؟
بله، انار برای نقرس مفید است. انار سرشار از آنتی اکسیدان، فیبر و ویتامین C است انار خاصیت ضدالتهابی دارد پورین کمی دارد و می تواند به کاهش اسید اوریک خون کمک کند. مصرف متعادل آن توصیه میشود.
تخم مرغ برای نقرس خوب است یا نه؟
بله تخم مرغ برای نقرس مشکلی ندارد زیرا پورین بسیار کمی دارد و تأثیر مستقیمی بر افزایش اسید اوریک خون ندارد. و با داشتن ویتامین D برای سلامت استخوان ها مفید است مصرف تخم مرغ در حد متعادل توصیه میشود
سیب زمینی و نقرس؟
طبق مطالعات انجام شده تاثیر سیب زمینی بر بیماری نقرس پیچیده است و نمیتوان به طور قطعی سیب زمینی را برای نقرس مفید یا مضر دانست میتوان گفت سیب زمینی در حد اعتدال برای نقرس بی ضرر است
نقرس و گوشت قرمز؟
گوشت قرمز از جمله مواد غذایی است که در رژیم غذایی برای نقرس باید محدود شود زیرا حاوی گورین زیادی است