همه ما شنیده ایم که صبحانه مهمترین وعده غذایی در روز است. اما فقط به این دلیل نیست که صبح ها احساس گرسنگی می کنید. خوردن یک صبحانه سالم و مغذی نیاز هر فرد سالم و عادی است که حتما باید رعایت شود هرچند که در برخی موارد این میل به خوردن وجود ندارد ولی کاملا طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد.
با این حال در برخی موارد نیز فقدان گرسنگی در صبح میتواند نشانهای از یک مشکل جدی باشد که باید شناسایی و رفع شود. در اینجا ۶ دلیل احتمالی وجود دارد که باعث میشود صبحها احساس گرسنگی نکنید که در ادامه می خوانید.
1. شما یک شام چرب یا میان وعده های آخر شب خوردید
یکی از دلایل اصلی که ممکن است هنگام بیدار شدن از خواب احساس گرسنگی نکنید این است که شب قبل یک شام مفصل یا میان وعده خوردید. مخصوصاً زمانی که یک وعده غذایی پرچرب یا پروتئین بخورید. این درشت مغذیها میتوانند تخلیه معده شما را کند کنند و شما را برای مدت طولانیتری سیر نگه دارند.
اگر ترجیح می دهید از یک شام مفصل و پرچرب لذت ببرید و صبح روز بعد صبحانه را حذف یا به تعویق بیندازید، خوب است ولی به شرطی که مطمئن شوید که مواد مغذی و هیدراتاسیون مورد نیاز خود را در طول روز دریافت می کنید.
بخوانید: روزانه به چند کالری نیازداریم؟
2. سطح هورمون های شما یک شبه تغییر می کند
در طول شب و در طول خواب، سطح چندین هورمون در بدن شما در نوسان است. این می تواند اشتهای شما را تغییر دهد. تحقیقات نشان میدهد که سطح اپی نفرین، که به عنوان آدرنالین نیز شناخته میشود، در هنگام صبح بیشتر میشود.
اعتقاد بر این است که این هورمون با کاهش سرعت تخلیه معده و افزایش تجزیه کربوهیدراتهای ذخیره شده در کبد و ماهیچهها برای تامین سوخت بدن، اشتها را سرکوب میکنند. علاوه بر این، یک مطالعه نشان داد که سطوح گرلین که هورمون گرسنگی است در صبح کمتر از شب قبل است. این همچنین می تواند دلیلی بر آن باشد که چرا هنگام بیدار شدن از خواب کمتر احساس گرسنگی می کنید.
در نهایت، برخی تحقیقات نشان می دهد که سطح لپتین، هورمونی که احساس سیری را تقویت می کند، ممکن است در صبح نیز بالاتر باشد. با این حال، مطالعات نتایج متفاوتی را نشان داده اند.
توجه داشته باشید که این نوسانات هورمونی روزانه کاملا طبیعی است و معمولاً جای نگرانی نیست. با این حال، اگر تغییرات ناگهانی یا شدید در گرسنگی یا اشتها را تجربه کردید، با یک متخصص مراقبت های بهداشتی صحبت کنید.
3. شما احساس اضطراب یا افسردگی می کنید
هم اضطراب و هم افسردگی می توانند به میزان قابل توجهی بر میزان گرسنگی شما تأثیر بگذارند. علاوه بر علائمی مانند اختلالات خواب، خستگی و از دست دادن علاقه، افسردگی می تواند باعث تغییرات اشتها شود.
در همین حال، اضطراب می تواند سطوح خاصی از هورمون های استرس را افزایش دهد که اشتهای شما را کاهش می دهد. با این حال، اضطراب و افسردگی بر افراد تأثیر متفاوتی می گذارد. برخی از مطالعات نشان داده اند که این شرایط در عوض با افزایش اشتها و مصرف غذا برای برخی افراد مرتبط است.
اگر اضطراب یا افسردگی را تجربه می کنید و مشکوک هستید که ممکن است بر اشتهای شما یا سایر جنبه های سلامتی شما تأثیر بگذارد، با یک متخصص مراقبت های بهداشتی صحبت کنید تا بهترین روش درمانی را برای شما تعیین کند.
4. شما باردار هستید
تهوع صبحگاهی یک مشکل رایج است که با حالت تهوع و استفراغ مشخص می شود و حدود 80 درصد از افراد را در دوران بارداری تحت تاثیر قرار می دهد. اگرچه تهوع صبحگاهی میتواند شما را در هر زمانی از روز تحت تاثیر قرار دهد، اما اغلب در صبح اتفاق میافتد و در بیشتر موارد، پس از 14 هفته بارداری بهبود می یابد یا از بین می رود.
تهوع صبحگاهی می تواند اشتهای شما را کاهش دهد. در واقع، در یک مطالعه روی 2270 زن باردار، 34 درصد گزارش کردند که در اوایل بارداری کمتر غذا میخورند. علاوه بر تهوع صبحگاهی، بارداری میتواند علائم کاهش گرسنگی دیگری مانند سوء هاضمه، نفخ، و تاخیر در تخلیه معده ایجاد کند.
هیدراته ماندن، پایبندی به وعده های غذایی کوچک، امتحان دستور العمل های خاص، خواب کافی و تهویه مناسب خانه برای جلوگیری از رایحه هایی که باعث تهوع می شوند، همگی راهبردهایی هستند که ممکن است علائم را کاهش داده و اشتهای شما را بهبود بخشند.
اگر تهوع صبحگاهی مداوم یا سایر علائم اوایل بارداری را تجربه می کنید، آزمایش بارداری انجام دهید.
5. شاید بیمار هستید
بیماری به ویژه، عفونتهای تنفسی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا و ذاتالریه اغلب باعث کاهش اشتها و سطح گرسنگی می شود. در برخی موارد، این عفونت ها حواس چشایی و بویایی شما را نیز محدود می کنند که ممکن است اشتهای شما را کاهش دهد.
برخی از عفونتها، مانند آنفولانزا، همچنین میتوانند باعث کاهش گرسنگی و اشتها شوند، از جمله تهوع و استفراغ. به خاطر داشته باشید زمانی که بیمار هستید، حتی اگر احساس گرسنگی نمی کنید، هیدراته ماندن و سوخت رسانی به بدنتان بسیار مهم است.
سوپ، چای داغ، موز، کراکر و سس سیب چند گزینه ساده هستند که می توانید در مواقعی که احساس خوبی ندارید امتحان کنید.
6. سایر علل زمینه ای
علاوه بر عوامل متداول تری که در بالا ذکر شد، چندین دلیل احتمالی دیگر وجود دارد که باعث می شود در هنگام بیدار شدن از خواب احساس گرسنگی نکنید. در اینجا چند دلیل بالقوه دیگر کاهش گرسنگی در صبح وجود دارد که عبارتند از:
شما داروهای خاصی مصرف می کنید: بسیاری از انواع داروها، از جمله دیورتیک ها و آنتی بیوتیک ها، می توانند گرسنگی و اشتها را کاهش دهند.
شما دارید پیر می شوید: کاهش اشتها در میان افراد مسن شایع است و می تواند ناشی از تغییرات در نیازهای انرژی، هورمون ها، طعم یا بو و شرایط اجتماعی باشد.
مشکل تیروئید دارید: از دست دادن اشتها می تواند نشانه ای از کم کاری تیروئید یا کاهش عملکرد تیروئید باشد.
شما در حال تخمک گذاری هستید: استروژن، یک هورمون جنسی زنانه که در طول تخمک گذاری افزایش می یابد، ممکن است اشتهای شما را سرکوب کند.
شما یک بیماری مزمن دارید: برخی شرایط مانند بیماری کبد، نارسایی قلبی، بیماری کلیوی، HIV و سرطان همگی می توانند باعث کاهش اشتها شوند.
چه باید کرد؟
اگر درست زمانی که از خواب بیدار می شوید احساس گرسنگی نمی کنید، خوب است که قبل از خوردن صبحانه کمی صبر کنید. گاهی اوقات، زمانی که دوش میگیرید، لباس میپوشید و برای آن روز آماده میشوید، ممکن است احساس گرسنگی کنید و برای غذا خوردن آماده باشید.
اگر هنوز احساس گرسنگی نمیکنید، میتوانید برای تحریک اشتها، چیزی کوچک و غنی از مواد مغذی بخورید. خوردن غذاهای مورد علاقه آشنا یا آزمایش مواد جدید نیز می تواند شما را برای خوردن صبحانه هیجان زده کند و اشتهای شما را تحریک کند.
در اینجا چند پیشنهاد برای خوردن صبحانه سالم و خوشمزه وجود دارد که عبارتند از:
• ماست با انواع توت ها و گرانولا
• بلغور جو دوسر با موز ورقه شده و کمی عسل
• اسموتی با اسفناج، میوه تازه و پودر پروتئین
• املت با قارچ، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای و پنیر
• نان تست آووکادو با یک تخم مرغ
اگر برایتان سخت است که صبحانه بخورید زیرا احساس اضطراب یا افسردگی می کنید، گنجاندن غذاهای بالا در برنامه روزانه صبحگاهی می تواند مفید باشد.
همچنین، اگر بدانید که ترجیح می دهید به طور کامل صبحانه را حذف کنید، مطمئن شوید که مواد مغذی مورد نیاز خود را بعداً در روز دریافت می کنید و به درستی بدن خود را هیدراته می کنید و اثرات منفی بالقوه نخوردن صبحانه مانند سردرد، خستگی یا تحریک پذیری را نادیده نمی گیرید.
در نهایت، اگر مشکوک هستید که یک بیماری زمینه ای می تواند در کاهش اشتهای شما نقش داشته باشد، با یک متخصص مراقبت های بهداشتی صحبت کنید تا بهترین روش درمانی را برای شما تعیین کند.
مخلص کلام; چرا صبح ها گرسنه نیستید؟
کمی صبر کردن قبل از خوردن صبحانه، آزمایش مواد غذایی جدید، یا ایجاد عادات سالم با ایجاد یک برنامه صبحگاهی ممکن است به افزایش گرسنگی صبحگاهی شما کمک کند.