انار میوه ای با کالری و چربی پایین و فیبر، ویتامین و مواد آلی سرشار است. از فواید انار می توان به آنتی اکسیدان فراوان، بهبود سلامت قلب و کاهش التهاب اشاره کرد. پوست سفید داخل انار هم خواص زیادی برای سلامتی و تنظیم میزان لیپید های خون دارد. آب انار از بهترین آبمیوه های طبیعی مفید برای کبد چرب، فشار خون بالا و دیابت است. در این مقاله از مجله سلامتی من با خواص انار برای کبد چرب و سایر فواید آن آشنا می شوید.
ارزش غذایی انار
به طور کلی انار دارای مواد معدنی، ویتامین ها و فیبر بالایی است درحالی که کالری و چربی پایینی دارد. در ادامه ارزش غذایی موجود در یک انار متوسط آورده شده:
- کالری: 234
- پروتئین: 4.7 گرم
- چربی: 3.3 گرم
- کربوهیدرات: 52 گرم
- فیبر: 11.3 گرم
- ویتامین C: 32% مقدار ضروری روزانه
- فولات (یکی از انواع ویتامین B): 27% مقدار ضروری روزانه
- منیزیم: 8% مقدار ضروری روزانه
- فسفر: 8% مقدار ضروری روزانه
- پتاسیم: 13% مقدار ضروری روزانه
توجه داشته باشید که مواد مغذی موجود در میوه انار با مقدار موجود در آب انار تفاوت دارند. آب انار فیبر و ویتامین C پایین تری دارد.
خواص آنتی اکسیدانی انار
آنتی اکسیدان ترکیبی است که به حفاظت از سلول های بدن در برابر آسیب ناشی از رادیکال های آزاد کمک می کند. مقدار زیاد رادیکال آزاد برای سلامتی خطرناک است و می تواند به ایجاد بیماری های مزمن منجر شود. انار دارای مقدار زیادی آنتی اکسیدان و پلی فلنول است که شامل پونیکالاجین، آنتوسیانین و تانین های آب کافت شدنی (ترکیب شدن یک نمک با آب) است.
دریافت آنتی اکسیدان از طریق میوه هایی مثل انار سلامت کلی بدن را تضمین و از بسیاری از بیماری ها جلوگیری می کند.
فواید آنتی اکسیدان برای بدن
آنتی اکسیدان به وفور در میوه ها، سبزیجات، مغزها، حبوبات و غلات یافت می شود. مقدار آنتی اکسیدان کمی هم در گوشت ها و محصولات حیوانی وجود دارد. آنتی اکسیدان ها به حفاظت از سیستم ایمنی کمک می کنند و با از بین بردن رادیکال های آزاد در سم زدایی از سلول های بدن تاثیر می گذارند.
تجمع بیش از حد رادیکال های آزاد باعث افزایش سرعت پیری می شود و احتمال ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی، آلزایمر و سرطان را افزایش می دهد. اگرچه ترشح رادیکال آزاد با مقدار متابولسیم یا سوخت ساز طبیعی بدن رابطه مستقیم دارد، اما عوامل محیطی هم در آن بی تاثیر نیستند.
برای مثال تولید رادیکال آزاد تحت تاثیر آسیب وارد شده به پوست و چشم ها، از طریق نور خورشید و دود های آلوده قرار می گیرد. همچنین برخی بیماری های زمینه ای مثل بیماری دیابت ترشح این ماده را افزایش می دهند.
خواص ضدالتهابی انار
التهاب مزمن می تواند به عوارض شدیدی مثل بیماری قلبی مزمن، دیابت نوع دو، سرطان و سیروز منجر شود. خوردن انار می تواند از التهاب ایجاد کننده این بیماری ها جلوگیری کند. این ویژگی به خاطر وجود ترکیباتی به نام پونیکالاجین است که دارای آنتی اکسیدان و خاصیت ضدالتهابی هستند. تحقیقات همچنین نشان می دهد آب انار در کاهش التهاب تاثیرگذار است.
بخوانید : انار و دیابت؛ انار انتخابی مفید برای کنترل دیابت
خواص انار برای کبد چرب
میوه انار دارای مقدار زیادی پلی فنول است و منبع سرشار آنتی اکسیدان می باشد. یکی از فواید آن کاهش استرس اکسیداتیو و در نتیجه داشتن نقشی موثر درمانع شدن از بیماری زایی کبد چرب غیر الکلی است. طبق تحقیقاتی درباره مصرف آب انار که دارای مقدار بالای آنتی اکسیدان است، تغییرات آنزیم های کبد و مقدار آنتی اکسیدان های بدن را بررسی کردند. در این آزمایش آب پرتقال به عنوان نوشیدنی با آنتی اکسیدان پایین مورد آزمایش قرار گرفت.
در نتیجه دریافتند که سطح آنزیم های کبد و بی ام آی BMI فرد در هر دو حالت، با مصرف آب انار و آب پرتقال، به طرز چشم گیری افزایش یافته بود. ظرفیت تام آنتی اکسیدانی پلاسما (تعیین میزان سطوح آنتی اکسیدانی تام در بدن) با مصرف انار به شدت افزایش یافته بود. در نتیجه می توان گفت قرار دادن میوه هایی با آنتی اکسیدان بالا در برنامه غذایی می تواند از بهترین راه ها برای بهبود بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی باشد. این میوه ها باید در زمینه رژیم کم کالری مصرف شوند تا تاثیر حداکثر اعمال شود.
تاثیر انار در پیشگیری از سرطان کبد
میوه انار خاصیت ضد سرطان دارد. تحقیقات ثابت کرده که ویژگی های ضد سرطانی در انار وجود دارد که می تواند از بروز انواع سرطان جلوگیری کند. برای مثال در سرطان کبد، انار می تواند ار رشد تومور در مراحل اولیه بیماری، پیشگیری می کند. عصاره انار می تواند برای سایر سرطان ها از جمله سرطان پروستات مفید باشد.
پاکسازی کبد با انار
تغذیه نقش مهمی در سلامت کبد دارد و دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم می تواند از اصلی ترین عوامل بازدارنده بیماری کبد چرب، یا درمان بیماری باشد. برای اطمینان از داشتن یک رژیم غذایی مفید برای کبد باید به نکات زیر توجه داشت:
- مصرف غذاهای متنوع : از بین همه گروه های غذایی عمده شامل غلات، میوه ها و سبزیجات، پروتئین، لبنیات و چربی های مفید در وعده های غذایی خود قرار دهید. میوه هایی مثل انار، گریپ فروت و بلوبری، در کنار مغزها و ماهی می توانند تاثیر زیادی در پاکسازی کبد داشته باشند.
- تامین فیبر بالا: فیبر برای بهبود عملکرد کبد ضروری است. میوه ها و سبزیجات منابع سرشار فیبر هستند که می توانید در رژیم غذایی خود از تاثیرات آنها بر بیماری کبد چرب بهره ببرید. انار دارای فیبر بالا است و با هر میوه حدود 11 گرم فیبر مورد نیاز بدن تامین می شود.
- مصرف مایعات: اطمینان حال کنید به مقدار کافی اب و مایعات مصرف می کنید، چراکه نقش مهمی در سلامت کبد و عملکرد آن می گذارد. علاوه بر آب که باید بخش عمده مصرف مایعات روزانه باشد، نوشیدنی هایی مثل آب میوه های طبیعی می توانند به پاکسازی کبد کمک کنند. آب انار با داشتن خواصی مثل ویتامین، آنتی اکسیدان و فیبر بالا برای بیماری کبد چرب مفید است.
خواص انار برای لاغری
مواد مغذی موجود در پوست انار می تواند تاثیر چشم گیری در کاهش وزن، کاهش شاخص توده بدنی، اندازه دور شکم، مقدار چربی خالص بدن و چربی در بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی داشته باشد. از آنجایی که کاهش وزن یکی از راه های کاهش چربی کبدی به شمار می رود، تاثیرگذاری انار بر لاغری می تواند به بهبود وضعیت بیماری کبد چرب هم کمک کند. داشتن رژیمی با فیبر بالا و کالری محدود شده، می تواند به کاهش چربی احشایی ارگان های داخلی منجر شود.
خواص انار برای خون
انار فواید زیادی برای سلامت قلب دارد و به همین دلیل از مفید ترین میوه ها برای سلامت قلب و جریان خون به شمار می رود. از خواص انار برای خون می توان به کاهش کلسترول مضر خون (LDL) و افزایش میزان کلسترول مفید خون (HDL) اشاره کرد. علاوه بر آن، انار و آب انار می توانند تاثیر چشم گیری بر کاهش فشار خون بگذارانند. آب انار به پایین آوردن فشار خون، بهبود جریان خون و کاهش آنژین صدری (درد در قفسه سینه که از انسداد شریان های قلب ناشی می شود) کمک می کند.
در ادامه باید گفت انار با جلوگیری از تجمع رسوبات در عروق در تقویت سلامت آنها تاثیر می گذارد. تحقیقات نشان می دهد انار می تواند از تنگ شدن عروق قلبی که تصلب شرایین (آرتریواسکلروزیس) نام دارد، جلوگیری کند.
از آنجایی که انار باعث بهبود عوامل ریسک بیماری های قلبی می شود، می توان گفت از یکی از رایج ترین علل مرگ جلوگیری می کند. خواص انار برای قلب شامل پیشگیری از گرفتگی سرخرگ ها و افزایش طول عمر است. انار همچنین باعث بهبود التهاب می شود که یکی از عوامل ریسک بیماری های قلبی-عروقی است.
بهترین روش مصرف انار
تصور می شود با مصرف انار، بیشتر مواد مغذی آن در قسمت بیرونی دانه ها، یا همان آب انار است. برخی از افراد به دلیل مزه تلخ مغز دانه از خوردن آن امتناع می کنند. در واقع بیشتر فیبر موجود در انار، در داخل این دانه ها وجود دارد. قرار دادن انار در وعده های روزانه راحت و قابل انجام است. می توان میوه را به تنهایی در میان وعده مصرف کرد که سریع ترین راه دریافت خواص انار برای سلامتی است.
می توان قبل از به پایان رسیدن فصل انار، میوه را به صورت فریز شده برای بعد نگهداری کرد. میوه یخ زده می تواند در انواع نوشیدنی اسموتی مورد استفاده قرار بگیرد. آب انار یکی دیگر از روش های مصرف انار است. با وجود اینکه بیشتر فیبر میوه از طریق آب گیری از دست می رود، هنوز هم خواص زیادی از جمله ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان فراوان در آب انار وجود دارد.
خیلی از غذاها و دسرها می توانند به همراه انار مصرف شوند. دانه های انار در سالاد، کنار سبزیجات، ماست های طعم دار، بلغور جو دوسر و پودینگ دانه چیا به کار برده می شوند.
عوارض انار چیست؟
برای بیشتر افراد، خوردن انار و نوشیدن آب انار مجاز و پرفایده است. عوارض جانبی به ندرت به وجود میایند، برای مثال برخی ممکن است واکنش های آلرژی نشان بدهند یا دچار ناراحتی های گوارشی شوند. این حالت به بیماری خاصی مربوط نیست و می تواند ژنتیکی باشد.
اگر به فروکتان، نوعی کربوهیدرات، حساسیت دارید به احتمال بالا با خوردن انار عوارض آن را بر سیستم گوارش تجربه کنید. این معمولا با مصرف مقدار زیادی از انار پیش میاید و برای جلوگیری از آن می توان تنها یک چهارم میوه را مصرف کرد.
انار می تواند با دارو های مشخصی که برای بیماری های خاص مصرف می شوند، تداخل داشته باشد. برای مثل افرادی که داروهای پیشگیری از لخته شدن خون، مثل وارافین، را دریافت می کنند باید از مصرف انار پرهیز کنند. برای اطمینان از سایر عوارض انار با مغایرت دارویی باید درباره آن با پزشک معالج مشورت کنید.
سخن پایانی
انار میوه ای با خواص فراوان است که به شکل آب انار هم مصرف می شود. از مهم ترین خواص انار می توان به آنتی اکسیدان بالا و فیبر سرشار اشاره کرد که برای قلب، کبد و خون فواید زیادی دارند. انار تاثیر مثبتی بر بیماری های قلبی، سرطان، دیابت و فشار خون می گذارد. به همین دلیل می توانید با مصرف انار و آب انار از خواص متنوع آن بهره مند شوید.
سوالات متداول
مصرف میوه انار یا آب انار برای سلامتی مفیدتر است؟
مصرف میوه انار به طور کلی نسبت به نوشیدن آب انار مفیدتر خواهد بود. این به آن دلیل است که با گرفتن آب هر میوه ای بیشتر فیبر آن از دست می رود، که یکی از عمده ترین نواد مغذی موجود در آن است. با این وجود در بسیاری از تحقیقات انجام شده به روی انار از آب انار استفاده می شود. دانه انار و آب انار هر دو خواص زیادی دارند.
خواص انار برای سرما خوردگی چیست؟
برخی از میوه ها و نوشیدنی ها مثل انار و آب انار می توانند برای سرماخوردگی معمولی مفید باشند. انار سرماخوردگی را به طور کامل درمان نمی کند اما می تواند باعث بهبود برخی نشانه های رایج شود.
تفاوت خواص انار ترش و شیرین چیست؟
اصلی ترین اسید های ارگانیک موجود در انار شامل اسید سیتریک و اسید مالیک است. به همین دلیل انار ترش و شیرین خواص متفاوتی دارند. در انار ترش، مقدار اسید سیتریک، اسید اصلی به حساب میاید و در انار شیرین، اسید مالیک بخش عمده اسید ارگانیک را تشکیل می دهد.
آیا انار برای دیابت مضر است؟
انار میوه ای دارای میزان قند طبیعی پایین است و افراد مبتلا به دیابت می توانند از خواص انار و آب انار بهره ببرند. اگرچه ضروری است با توجه به شرایط بیماری درباره مجاز بودن آن با پزشک مشورت کنید. با این حال انار می تواند به کنترل قند خون کمک کند. طبق نتایج تحقیقات، انار به بهبود میزان قند خون ناشتا در افراد مبتلا به دیابت کمک می کند.
منابع